Cinema 4D support on Mac... ever?

Questions and answers about 3Dconnexion devices on macOS.

Moderator: Moderators

gotommy
Posts: 3
Joined: Thu Jun 26, 2008 8:25 am

Maxon says they do not work in the demo of R11

Post by gotommy » Mon Apr 06, 2009 9:32 am

Maxon says they do not work in the demo of R11 but will work in the full version. I've only tried it in the demo, so I can neither confirm nor deny that this is true.

janosch1234
Posts: 8
Joined: Sat Apr 19, 2008 5:27 am

Post by janosch1234 » Wed Apr 08, 2009 2:24 pm

It works. without any problems.

Regards

DJackson
Posts: 28
Joined: Tue May 26, 2009 2:58 pm
Contact:

Post by DJackson » Tue May 26, 2009 3:33 pm

janosch, how did you get yours to work?

I just got C4D 11 and Space Navigator but the device doesn't work, only in google earth.

DJackson
Posts: 28
Joined: Tue May 26, 2009 2:58 pm
Contact:

Post by DJackson » Wed May 27, 2009 9:34 am

nvrmind I got SpaceNavigator to work in C4D 11 Studio. Took some doing, and I didn't find the answer here unfortunately. Yes the documentation really stinks, with every supported app there needs to be clear documentation about how to use the 3DConnexion devices and how to set them up.

flomotan
Moderator
Moderator
Posts: 287
Joined: Mon Jan 08, 2007 3:37 pm

Post by flomotan » Thu May 28, 2009 1:41 pm

Cinema 4D requires you enable the 3D mouse before it will use it. You can do this in Cinema 4D using Window->3Dconnexion->3D mouse dialog

DJackson
Posts: 28
Joined: Tue May 26, 2009 2:58 pm
Contact:

Post by DJackson » Thu May 28, 2009 4:17 pm

flomotan wrote:Cinema 4D requires you enable the 3D mouse before it will use it. You can do this in Cinema 4D using Window->3Dconnexion->3D mouse dialog
Yes indeed I was able to find this, it is in a weird place in Cinema 4D, you think it would/should be in Preferences but it's not, it's under "windows" in the menu bar in C4D 11. But I got it working beautifully, thanks! :D

janosch1234
Posts: 8
Joined: Sat Apr 19, 2008 5:27 am

Post by janosch1234 » Wed Jun 03, 2009 2:27 pm

Hi DJackson,

this is because it was originally a plugin.
As the Cinema 4D GUI is very flexible, you can even dock it as a tab in the interface. (like the object-, structure-manager)
That way it ocupies no space of the interface. (spacemouse-dialog has to be open to work)

Regards
Jan
C4D R11 & Sketchup 7 Pro (mac)

DJackson
Posts: 28
Joined: Tue May 26, 2009 2:58 pm
Contact:

Post by DJackson » Wed Jun 03, 2009 2:38 pm

janosch1234 wrote:Hi DJackson,

this is because it was originally a plugin.
As the Cinema 4D GUI is very flexible, you can even dock it as a tab in the interface. (like the object-, structure-manager)
That way it ocupies no space of the interface. (spacemouse-dialog has to be open to work)

Regards
Jan
Yes that's exactly what I did, I docked it and saved the layout :D

Honkponk
Posts: 14
Joined: Wed Apr 11, 2007 4:52 pm
Location: Weimar/Germany

Re: Maxon says they do not work in the demo of R11

Post by Honkponk » Wed Aug 19, 2009 3:47 am

Does anyone have the same problem in Cinema that he doesn't get the Space Navigator working in plan views???

since version 9-11.

could anyone help, please!!!

Hannes
Hidiho everyone!

DJackson
Posts: 28
Joined: Tue May 26, 2009 2:58 pm
Contact:

Post by DJackson » Wed Aug 19, 2009 12:40 pm

"since version 9-11."


Space Navigator only works from Cinema 4D 11 and newer.
And it works great.

Honkponk
Posts: 14
Joined: Wed Apr 11, 2007 4:52 pm
Location: Weimar/Germany

Post by Honkponk » Sun Aug 23, 2009 2:57 pm

In Cinemas 3 other parallel views the SpaceNavigator doesn't work properly. There is only a spinning of the view — no zoom, no navigation!
Can anybody assist??!
PLZZZZZZZZZZ
Hidiho everyone!

DJackson
Posts: 28
Joined: Tue May 26, 2009 2:58 pm
Contact:

Post by DJackson » Sun Aug 23, 2009 4:52 pm

Honkponk wrote:In Cinemas 3 other parallel views the SpaceNavigator doesn't work properly. There is only a spinning of the view — no zoom, no navigation!
Can anybody assist??!
PLZZZZZZZZZZ
What version of Cinema 4D are you using?

deadalvs
Posts: 4
Joined: Fri May 02, 2008 6:40 pm

Post by deadalvs » Tue Sep 08, 2009 11:47 pm

hi .. i'm pretty new here ..

i use a space pilot on pc for quite some time now, but for my mac i use my new little friend, the space navigator .. :)

a question. in cinema 4d R11 .. is there any possible way to lock banking in OBJECT space and not in world space ?

it's pretty annoying to rotate around the object when i need the camera to be looking straight ahead (not tilted) WITH up and down rotation, but there's always some banking going on depending down on from which world axis i look at the model .. how can this be locked properly ?

deadalvs
Posts: 4
Joined: Fri May 02, 2008 6:40 pm

Post by deadalvs » Tue Sep 08, 2009 11:51 pm

or how can i assign an expression to lock the banking only ?

Fakepilot
Posts: 1
Joined: Wed Oct 07, 2009 8:55 am

Buttons

Post by Fakepilot » Wed Oct 07, 2009 9:02 am

I got 3D Connexion for Notebooks working in Cinema 4D, but the side buttons doesn't work. Have it assigned for the Shift and Option keys, doesn't seem to work for any function. Not even 3D Connexion Preference Pane.

Anyone got a solution? Ideas?

Post Reply