Error: No connection to Xserver :0 - aborting. SUSE

Questions and answers about 3Dconnexion devices on UNIX and Linux.

Moderator: Moderators

Post Reply
sbrunf
Posts: 4
Joined: Fri Jan 25, 2013 8:08 am

Error: No connection to Xserver :0 - aborting. SUSE

Post by sbrunf » Fri Jan 25, 2013 1:28 pm

I want to use Spacenavigator on a Sony Vaio VPCF13Z1E (Intel I7 1,73GHz 8GB ram), I download the last driver from 3dconnexion site, but it's wont work.

Here my debug

linux-ge99:/tmp # xhost + localhost
localhost being added to access control list
linux-ge99:/tmp # sudo /etc/3DxWare/daemon/3dxsrv -debug -d usb
[2013-01-25 21:21:20] uddev.c, 783: UdDevInit() 0x568010
[2013-01-25 21:21:20] 3dxsrv.c,806: displayname = $DISPLAY set to :0
[2013-01-25 21:21:20] 3dxsrv.c,811: putenv() was successful
[2013-01-25 21:21:20] 3dxsrv.c,813: displayname is now :0
[2013-01-25 21:21:20] auth.c :: authGetUser(), FOUND: user = sbrunf, id = :0, line = :0, pid = 2346, host = , type = 7
[2013-01-25 21:21:20] auth.c :: authGetUser(), FOUND: user home = "/home/sbrunf"
[2013-01-25 21:21:20] 3dxsrv.c :: startupCommandLine(), authGetUser(), user=sbrunf
[2013-01-25 21:21:20] UdDev: Opening USB device on USB port /dev/bus/usb/002/004
[2013-01-25 21:21:20] UdDev: Opening SpaceNavigator on USB port /dev/bus/usb/002/004
[2013-01-25 21:21:20] snav_usb.c :: UdDevRezero(): Rezeroing the device
[2013-01-25 21:21:20] snav_usb.c :: UdDevSetDeadband(): Setting deadband to 26
[2013-01-25 21:21:20] 3dxsrv.c,831: UdDevOpen() was successful [SpaceNavigator]
[2013-01-25 21:21:20] 3dxsrv.c,842: authorizeWithX11() was successful
No protocol specified
[2013-01-25 21:21:20] 3dxsrv.c :: startupCommandLine(), XOpenDisplay called with display name=:0, display = 0
[2013-01-25 21:21:20] Error: No connection to Xserver :0 - aborting.


I don't work in remote.

Someone can help me?I'am newby on linux, so please instruction more simple as possible
Thanks in advance

UtaSH
Moderator
Moderator
Posts: 3345
Joined: Mon Nov 27, 2006 10:34 am
Location: Munich, Germany
Contact:

Re: Error: No connection to Xserver :0 - aborting. SUSE

Post by UtaSH » Fri Jan 25, 2013 1:43 pm

Does it make a difference if you do not
  • sudo /etc/3DxWare/daemon/3dxsrv -debug -d usb
but
  • su -
    /etc/3DxWare/daemon/3dxsrv -debug -d usb
?

sbrunf
Posts: 4
Joined: Fri Jan 25, 2013 8:08 am

Re: Error: No connection to Xserver :0 - aborting. SUSE

Post by sbrunf » Fri Jan 25, 2013 3:55 pm

No it's the same.

sbrunf@linux-ge99:/tmp> su
Password:
linux-ge99:/tmp # /etc/3DxWare/daemon/3dxsrv -debug -d usb
[2013-01-25 23:50:55] uddev.c, 783: UdDevInit() 0x568010
[2013-01-25 23:50:55] 3dxsrv.c,806: displayname = :0.0
[2013-01-25 23:50:55] auth.c :: authGetUser(), FOUND: user = sbrunf, id = :0, line = :0, pid = 2346, host = , type = 7
[2013-01-25 23:50:55] auth.c :: authGetUser(), FOUND: user home = "/home/sbrunf"
[2013-01-25 23:50:55] 3dxsrv.c :: startupCommandLine(), authGetUser(), user=sbrunf
[2013-01-25 23:50:55] UdDev: Opening USB device on USB port /dev/bus/usb/002/004
[2013-01-25 23:50:55] UdDev: Opening SpaceNavigator on USB port /dev/bus/usb/002/004
[2013-01-25 23:50:55] snav_usb.c :: UdDevRezero(): Rezeroing the device
[2013-01-25 23:50:55] snav_usb.c :: UdDevSetDeadband(): Setting deadband to 26
[2013-01-25 23:50:55] 3dxsrv.c,831: UdDevOpen() was successful [SpaceNavigator]
[2013-01-25 23:50:55] 3dxsrv.c,842: authorizeWithX11() was successful
No protocol specified
[2013-01-25 23:50:55] 3dxsrv.c :: startupCommandLine(), XOpenDisplay called with display name=:0.0, display = 0
[2013-01-25 23:50:55] Error: No connection to Xserver :0.0 - aborting.
linux-ge99:/tmp #


from YAST I see this log, maybe is useful

an 25 21:11:47 linux-ge99 kernel: [ 180.089731] usb 2-1.2: USB disconnect, device number 3
Jan 25 21:12:28 linux-ge99 su: (to root) sbrunf on /dev/pts/0
Jan 25 21:12:43 linux-ge99 init: Re-reading inittab
Jan 25 21:13:38 linux-ge99 kernel: [ 291.063960] usb 2-1.2: new low-speed USB device number 4 using ehci_hcd
Jan 25 21:13:39 linux-ge99 kernel: [ 291.163491] usb 2-1.2: New USB device found, idVendor=046d, idProduct=c626
Jan 25 21:13:39 linux-ge99 kernel: [ 291.163498] usb 2-1.2: New USB device strings: Mfr=3, Product=1, SerialNumber=0
Jan 25 21:13:39 linux-ge99 kernel: [ 291.163503] usb 2-1.2: Product: SpaceNavigator
Jan 25 21:13:39 linux-ge99 kernel: [ 291.163507] usb 2-1.2: Manufacturer: 3Dconnexion
Jan 25 21:13:39 linux-ge99 kernel: [ 291.175482] logitech 0003:046D:C626.0003: fixing up rel/abs in Logitech report descriptor
Jan 25 21:13:39 linux-ge99 kernel: [ 291.195799] input: 3Dconnexion SpaceNavigator as /devices/pci0000:00/0000:00:1d.0/usb2/2-1/2-1.2/2-1.2:1.0/input/input18
Jan 25 21:13:39 linux-ge99 kernel: [ 291.195994] logitech 0003:046D:C626.0003: input,hidraw0: USB HID v1.10 Multi-Axis Controller [3Dconnexion SpaceNavigator] on usb-0000:00:1d.0-1.2/input0
Jan 25 21:13:42 linux-ge99 kernel: [ 294.474748] usb 2-1.2: usbfs: process 4060 (3dxsrv) did not claim interface 0 before use
Jan 25 21:13:52 linux-ge99 kernel: [ 304.234527] usb 2-1.2: usbfs: process 4071 (3dxsrv) did not claim interface 0 before use

sbrunf
Posts: 4
Joined: Fri Jan 25, 2013 8:08 am

Re: Error: No connection to Xserver :0 - aborting. SUSE

Post by sbrunf » Mon Jan 28, 2013 1:29 pm

I try to log in as root user and it's work, but I don't want to log in as root.
Some ideas?

UtaSH
Moderator
Moderator
Posts: 3345
Joined: Mon Nov 27, 2006 10:34 am
Location: Munich, Germany
Contact:

Re: Error: No connection to Xserver :0 - aborting. SUSE

Post by UtaSH » Tue Jan 29, 2013 8:38 am

If you just do a
  • xhost +
without specifying the localhost?

What version of SuSE do you have?

Post Reply