No Driver is Running

Questions and answers about 3Dconnexion devices on UNIX and Linux.

Moderator: Moderators

skrampach
Posts: 6
Joined: Thu Aug 20, 2009 10:30 am

No Driver is Running

Post by skrampach » Thu Feb 11, 2010 2:47 pm

Hello Uti,

I have a user on AIX 5.3 and we just can't seem to get his space mouse to work. His other devices work on USB, so switching locations did not help. We upgraded to the latest driver and that did not help. the process shows that is is running however executing xcube comed up with the error "No Driver is Running"...

==========

ps -ef | grep 3d
root 450740 1 0 13:42:13 - 0:00 /etc/3DxWare/daemon/3dxsrv

==========

Executing Xcube was performed as follows with resulta attached:

/tmp/xcube
3DxWare: xdrvlib.c
3DxWare MotionEvent = 0
3DxWare ButtonPressEvent = 0
3DxWare ButtonReleaseEvent = 0
3DxWare CommandEvent = 0

No driver is running. Exit ...

==========

I took the liberty of generating a debug file using -debug -E

cat /tmp/3DxWare.log
3DxWareUNIX V1.4.0 ID 4706 log file
Process ID: 450712
Time: 2010-02-11 13:37:19
Machineinfo 1: Systemname=AIX, Nodename=skwXXXXX, Release=3
Machineinfo 2: Version=5, Machine=00C5EA024C00
Runlevel-Info: . run-level 2 Feb 01 14:03 2 0 S

-----------------------------------

[2010-02-11 13:37:19] uddev.c, 1198: UdDevInit() 2001f438
[2010-02-11 13:37:19] 3dxsrv.c,797: displayname = $DISPLAY set to :0
[2010-02-11 13:37:19] 3dxsrv.c,802: putenv() was successful
[2010-02-11 13:37:19] 3dxsrv.c,804: displayname is now :0
[2010-02-11 13:37:20] auth.c :: authGetUser(), FOUND: user = ttran14, id = dt, line = lft0, pid = 368874, host = , type = 7
[2010-02-11 13:37:20] auth.c :: authGetUser(), FOUND: user home = "/home/addsan2f/ttran14"
[2010-02-11 13:37:20] 3dxsrv.c :: startupInittab(), authGetUser(), user=ttran14
[2010-02-11 13:37:20] Error: Could not open USB port or no supported device found! Exiting!


Please help!

Steve K

UtaSH
Moderator
Moderator
Posts: 3346
Joined: Mon Nov 27, 2006 10:34 am
Location: Munich, Germany
Contact:

Re: No Driver is Running

Post by UtaSH » Fri Feb 12, 2010 3:57 am

Hi Steve,

did you have a look to the InstallationInstructions_AIX? This file tells you what ML or APAR is needed to have support for the USB part of the 3D Mouse. Does the user's machine fulfill the prerequisites?

It will be easier to analyze the problem if you disable the start from the /etc/inittab and launch it from the command line. If the driver is started from the /etc/inittab it checks if a device is found and if this is not the case it sleeps for 10 minutes. This feature was implemented to not use the CPU if no device is attached; but you can install the driver on every machine if a device is available or not. After 10 minutes it restarts and checks again for a device. You can see then that the process id changed.

And the cube demo has to be started from the same $DISPLAY. 8)

skrampach
Posts: 6
Joined: Thu Aug 20, 2009 10:30 am

Post by skrampach » Mon Feb 15, 2010 7:58 am

Hi Uti -

The TL lisyed only goes up to 5300-09 and we are at 5300-10 however to answer your question, Yes - Drivers listed are:

devices.common.IBM.usb.diag
devices.common.IBM.usb.rte
devices.pci.22106474.diag 5.3.0.0 C F USB Host Controller (22106474)
devices.pci.22106474.rte 5.3.8.0 C F USB Host Controller (22106474)
devices.pci.33103500.diag 5.3.0.0 C F USB Host Controller (33103500)
devices.pci.33103500.rte 5.3.8.0 C F USB Host Controller (33103500)
devices.pci.99172704.diag 5.3.0.0 C F USB Host Controller (99172704)
devices.pci.99172704.rte 5.3.8.0 C F USB Host Controller (99172704)
devices.pci.c1110358.diag 5.3.0.0 C F USB Open Host Controller
devices.pci.c1110358.rte 5.3.8.0 C F USB Host Controller (c1110358)
devices.usbif.03000008.rte

Runninf debus from the command line produces:

3DxWareUNIX V1.4.0 ID 4706 log file
Process ID: 430226
Time: 2010-02-15 06:58:04
Machineinfo 1: Systemname=AIX, Nodename=skw5ea02, Release=3
Machineinfo 2: Version=5, Machine=00C5EA024C00
Runlevel-Info: . run-level 2 Feb 01 14:03 2 0 S

-----------------------------------

[2010-02-15 06:58:04] uddev.c, 1198: UdDevInit() 2001f438
[2010-02-15 06:58:04] 3dxsrv.c,797: displayname = XXX.XXX.XXX.XXX:0
(IP blocked in public posting - SK)
[2010-02-15 06:58:04] 3dxsrv.c :: startupCommandLine(), authGetUser(), failed to get user
[2010-02-15 06:58:04] Error: 3dxsrv.c :: startupCommandLine(), authGetUser(), failed to get user

skrampach
Posts: 6
Joined: Thu Aug 20, 2009 10:30 am

Post by skrampach » Mon Feb 15, 2010 7:58 am

Hi Uti -

The TL lisyed only goes up to 5300-09 and we are at 5300-10 however to answer your question, Yes - Drivers listed are:

devices.common.IBM.usb.diag
devices.common.IBM.usb.rte
devices.pci.22106474.diag 5.3.0.0 C F USB Host Controller (22106474)
devices.pci.22106474.rte 5.3.8.0 C F USB Host Controller (22106474)
devices.pci.33103500.diag 5.3.0.0 C F USB Host Controller (33103500)
devices.pci.33103500.rte 5.3.8.0 C F USB Host Controller (33103500)
devices.pci.99172704.diag 5.3.0.0 C F USB Host Controller (99172704)
devices.pci.99172704.rte 5.3.8.0 C F USB Host Controller (99172704)
devices.pci.c1110358.diag 5.3.0.0 C F USB Open Host Controller
devices.pci.c1110358.rte 5.3.8.0 C F USB Host Controller (c1110358)
devices.usbif.03000008.rte

Runninf debus from the command line produces:

3DxWareUNIX V1.4.0 ID 4706 log file
Process ID: 430226
Time: 2010-02-15 06:58:04
Machineinfo 1: Systemname=AIX, Nodename=skw5ea02, Release=3
Machineinfo 2: Version=5, Machine=00C5EA024C00
Runlevel-Info: . run-level 2 Feb 01 14:03 2 0 S

-----------------------------------

[2010-02-15 06:58:04] uddev.c, 1198: UdDevInit() 2001f438
[2010-02-15 06:58:04] 3dxsrv.c,797: displayname = XXX.XXX.XXX.XXX:0
(IP blocked in public posting - SK)
[2010-02-15 06:58:04] 3dxsrv.c :: startupCommandLine(), authGetUser(), failed to get user
[2010-02-15 06:58:04] Error: 3dxsrv.c :: startupCommandLine(), authGetUser(), failed to get user

skrampach
Posts: 6
Joined: Thu Aug 20, 2009 10:30 am

Please respond to last posting.

Post by skrampach » Wed Feb 17, 2010 7:19 am

Uta, I would appreciate a response.

UtaSH
Moderator
Moderator
Posts: 3346
Joined: Mon Nov 27, 2006 10:34 am
Location: Munich, Germany
Contact:

Re: Please respond to last posting.

Post by UtaSH » Wed Feb 17, 2010 9:53 am

Steve,

the error from your last post is a different one:
skrampach wrote:[2010-02-15 06:58:04] Error: 3dxsrv.c :: startupCommandLine(), authGetUser(), failed to get user
For any reason the driver can not identify which user is logged in. The driver doesn't start until a user is logged in to X. Are you testing remotely? This won't work, sorry. :(

teryret
Posts: 8
Joined: Sat Dec 10, 2011 2:57 pm

Post by teryret » Sat Dec 10, 2011 3:00 pm

I'm getting the same failed to get user error when I try to install the driver on an up to date ubuntu box. I'm local, root, the whole 9, what can I try to get this going?

UtaSH
Moderator
Moderator
Posts: 3346
Joined: Mon Nov 27, 2006 10:34 am
Location: Munich, Germany
Contact:

Post by UtaSH » Mon Dec 12, 2011 3:12 am

ubuntu is not officially supported.

What driver version do you use?

Could you please post the whole error message including the command you are using to start the driver?

teryret
Posts: 8
Joined: Sat Dec 10, 2011 2:57 pm

Post by teryret » Mon Dec 12, 2011 7:14 am

1 matt@mattWorkstation 3dconnexion$ sudo ./install-3dxunix.sh









This installs 3DxWareUnix V1.6.0 on this machine. Continue? (y/n) [y]
y


Choose one of the following platforms:

1. HP-UX
2. Solaris
3. AIX 5
4. Linux
5. Exit

Please enter your choice (1-5)[4]:
4


Installing files for 3DxWare for Unix / linux......

Uninstalling a running driver. Please wait ...
Done.


Converting default configs V5.x to V5.3.
(User configs will be converted when used)
Please wait a moment...
[2011-12-12 09:13:29] Error: 3dxsrv.c :: startupCommandLine(), authGetUser(), failed to get user

Done.

Do you want 3DxWareUnix being started with every login (from the /etc/inittab)? (y/n) [y]

teryret
Posts: 8
Joined: Sat Dec 10, 2011 2:57 pm

Post by teryret » Mon Dec 12, 2011 7:14 am

1 matt@mattWorkstation 3dconnexion$ sudo ./install-3dxunix.sh









This installs 3DxWareUnix V1.6.0 on this machine. Continue? (y/n) [y]
y


Choose one of the following platforms:

1. HP-UX
2. Solaris
3. AIX 5
4. Linux
5. Exit

Please enter your choice (1-5)[4]:
4


Installing files for 3DxWare for Unix / linux......

Uninstalling a running driver. Please wait ...
Done.


Converting default configs V5.x to V5.3.
(User configs will be converted when used)
Please wait a moment...
[2011-12-12 09:13:29] Error: 3dxsrv.c :: startupCommandLine(), authGetUser(), failed to get user

Done.

Do you want 3DxWareUnix being started with every login (from the /etc/inittab)? (y/n) [y]

teryret
Posts: 8
Joined: Sat Dec 10, 2011 2:57 pm

Post by teryret » Mon Dec 12, 2011 7:16 am

1 matt@mattWorkstation 3dconnexion$ sudo ./install-3dxunix.sh









This installs 3DxWareUnix V1.6.0 on this machine. Continue? (y/n) [y]
y


Choose one of the following platforms:

1. HP-UX
2. Solaris
3. AIX 5
4. Linux
5. Exit

Please enter your choice (1-5)[4]:
4


Installing files for 3DxWare for Unix / linux......

Uninstalling a running driver. Please wait ...
Done.


Converting default configs V5.x to V5.3.
(User configs will be converted when used)
Please wait a moment...
[2011-12-12 09:13:29] Error: 3dxsrv.c :: startupCommandLine(), authGetUser(), failed to get user

Done.

Do you want 3DxWareUnix being started with every login (from the /etc/inittab)? (y/n) [y]

UtaSH
Moderator
Moderator
Posts: 3346
Joined: Mon Nov 27, 2006 10:34 am
Location: Munich, Germany
Contact:

Post by UtaSH » Wed Dec 14, 2011 8:33 am

Hi teryet,

did you continue with the installation? The launch of the driver that you can see during installation is just to convert an existing configuration in the default folder. But you shouldn't worry as all default configs are copied over existing ones.

What message do you get if you launch the driver from the command line? Please make a
  • su -
at the command line. Then do
  • /etc/3DxWare/daemon/3dxsrv -d usb
Please let me know what you get.

teryret
Posts: 8
Joined: Sat Dec 10, 2011 2:57 pm

Post by teryret » Wed Dec 14, 2011 9:39 am

[sudo] password for matt:
[2011-12-14 11:37:31] Error: 3dxsrv.c :: startupCommandLine(), authGetUser(), failed to get user

Or, if you prefer su over sudo (same error);

[2011-12-14 11:38:05] Error: 3dxsrv.c :: startupCommandLine(), authGetUser(), failed to get user
root@mattWorkstation:/home/matt/files#

UtaSH
Moderator
Moderator
Posts: 3346
Joined: Mon Nov 27, 2006 10:34 am
Location: Munich, Germany
Contact:

Post by UtaSH » Thu Dec 15, 2011 9:10 am

Please do the start with:
  • /etc/3DxWare/daemon/3dxsrv -d usb -debug -E
This will create a log file in /etc/3DxWare. Please post its content here.

teryret
Posts: 8
Joined: Sat Dec 10, 2011 2:57 pm

Re: No Driver is Running

Post by teryret » Fri Jul 27, 2012 7:17 pm

Sorry for the absurd delay, I ended up buying a Mac and finishing the project on it, and I haven't had time to getting this going on my linux box until just now.

The log file wasn't in /etc, it was in /tmp, and it said:
3DxWareUNIX V1.6.0 ID 7205 log file
Process ID: 2209
Time: 2012-07-27 22:14:16
Machineinfo 1: Systemname=Linux, Nodename=mattWorkstation, Release=3.0.0-16-generic
Machineinfo 2: Version=#29-Ubuntu SMP Tue Feb 14 12:48:51 UTC 2012, Machine=x86_64
Runlevel-Info: run-level 2 2012-07-24 14:28

-----------------------------------

[2012-07-27 22:14:16] uddev.c, 783: UdDevInit() 0x14be010
[2012-07-27 22:14:16] 3dxsrv.c,806: displayname = :0
[2012-07-27 22:14:16] 3dxsrv.c :: startupCommandLine(), authGetUser(), failed to get user
[2012-07-27 22:14:16] Error: 3dxsrv.c :: startupCommandLine(), authGetUser(), failed to get user
I redownloaded and reinstalled the drivers a few times, just to verify that the problem is still fresh... it is.

Post Reply